,

Technasium

Technasium, wat is dat precies?
Het Technasium is een nieuwe vorm van bètaonderwijs. Het hart van het Technasium is het vak O&O, Onderzoeken en Ontwerpen. Je gaat bij dit vak (twee blokken per week) aan de slag met projectopdrachten op het gebied van onder andere bouwkunde, technische natuurkunde, biotechnologie, technische scheikunde, industriële vormgeving en alle andere ingenieursberoepen. Daarnaast moet je veel (leren) samenwerken. Aan het begin van de opdracht maak je kennis met een werkelijke architect of een andere beroepsbeoefenaar. De projectopdrachten zijn afkomstig van opdrachtgevers en instellingen van buiten de school. Het eindresultaat van een projectopdracht wordt mede beoordeeld door de echte beroepsbeoefenaar. Met het Technasium wordt de “echte” (technische) wereld meer in de school gebracht. 
 
Voor wie is het Technasium?
Het Technasium is er voor havo/vwoleerlingen met een inventieve en creatieve instelling die belangstelling hebben voor de technische wereld om hen heen, leerlingen die willen weten hoe het zit en of het beter of anders kan. Bètatechnisch onderwijs is niet alleen leuk voor jongens maar we dagen ook de meiden uit. Met een bètatechnische studie kun je heel veel kanten op. Wat denk je van medicijnen ontwikkelen, gebouwen of auto's ontwerpen, de ruimte verkennen... Je werkt samen en je moet sociaal, creatief, precies en een doorzetter zijn.
 
Wanneer word je op het Technasium toegelaten?
Elke leerling van groep 8 met een mavo-havo-advies gecombineerd met een mavo-havo-advies of hoger kan zich aanmelden. Na de inschrijving voor de Technasiumklas krijg je een vragenformulier waarin je je interesses, ambities en ervaringen op het gebied van Technasium vaardigheden toelicht. Daarna word je nog uitgenodigd voor een aanvullend gesprekje op school. Voor sommige leerlingen kan een uitgebreider toelatingsgesprek onderdeel vormen van de procedure.Vanaf klas twee moet je op de havo of het vwo verder gaan om het Technasium te mogen blijven doen. Als je wordt toegelaten kies je Technasium in principe voor drie jaar.
 
Technasium in de bovenbouw
In de bovenbouw kun je O&O kiezen als eindexamenvak. Je wordt dan niet alleen begeleid door je eigen O&O-docent maar ook door mensen van het hoger onderwijs (HBO’s en universiteiten). Zo maak je kennis met vervolgstudies en word je voorbereid op je loopbaan in de bèta-wereld.
 
Technasium Rijks wint Jan van der Heijdenprijs (2012) en de regiofinale First Lego League (2014)
In het schooljaar 2011-2012 won het Technasium van 't Rijks de Jan van der Heidenprijs. Het persbericht is hier lezen, het krantenbericht staat hier.
In het schooljaar 2014-2015 won het Technasium van 't Rijks de regiofinale  First Lego League.
 
Meer informatie
Voor vragen en opmerkingen over het technasium in de onderbouw kun je contact opnemen met de Technasiumcoördinator van de onderbouw, dhr. W. Willemen. Deze is te bereiken op school, tel.: 0164-242150, of privé, tel.: 0164-256086. De coördinator van de bovenbouw is mevrouw C. Dartée. Zij is privé te bereiken op nummer 0164-653796.
Voor de groep 8 leerlingen en hun ouders is de presentatie van de technatoren, die wordt gegeven op de doe-middag, beschikbaar.
Verder staat op de volgende sites ook veel informatie:
 
Downloads
Een folder van Technasium is te vinden bij de downloads.