,

Wetenschapsklas (vwo)

Een brugklas vwo voor nieuwsgierige Aagjes of jonge onderzoekers? 
Ben jij nieuwsgierig? Wil je altijd alles weten? Bedenk jij allerlei lastige vragen waar ze thuis en op school geen antwoord op weten? Bijvoorbeeld: Kunnen vogels ook kippenvel krijgen? Waarom groeit maïs aan de randen van het weiland minder hard dan daarbinnen? Denken jongens anders dan meisjes? Waarom doen jongens zo stoer? Praten meisjes meer dan jongens? Waarom blijft een harde schijf draaien, al doe je even niks met je computer? Wat is de functie van de kleur in je ogen? Hoe komt het dat papier verkleurt? Hoe lang ben je bezig als je alle mensen op aarde wil ontmoeten? Waarom hebben mensen ’s avonds meestal geen zin om naar bed te gaan en ’s ochtends geen zin om uit bed te komen?
Zo kun je nog wel even doorgaan. Onderzoeksvragen waar je vaak geen antwoord op krijgt. Op ‘t Rijks hebben ze daar iets op gevonden. Als vwo’er kun je daar in de brugklas aan de slag in de wetenschapsklas. 
 
Een brugklas vwo met sport, cultuur of technasium
Wanneer je kiest voor de wetenschapsklas, kies je ook voor de sportklas, cultuurklas of het technasium. Het is de bedoeling dat je één van deze klassen kiest als aanvullend programma. Daarnaast krijg je lessen wetenschapsoriëntatie.
 
Voor wie is de wetenschapsklas?
De wetenschapsklas is bedoeld voor gymnasium en atheneum leerlingen. Je zit dan in een klas met allemaal vwo leerlingen en je krijgt op vwo niveau les. Elke week krijg je wetenschapsoriëntatie. Je leert onderzoek doen naar de vragen die je stelt. Alle denkbare vragen mogen aan bod komen. Je maakt kennis met verschillende wetenschappen. Je weet dan hoe er op de universiteit geleerd wordt en wat je op de universiteit kunt studeren. 't Rijks werkt hiervoor samen met verschillende Nederlandse en Vlaamse universiteiten, met de stichting Wetenschap Oriëntatie Nederland en de Koninklijke Nederlandse Academie voor de Wetenschappen. Samen maakten zij een boeiend onderwijsprogramma voor nieuwsgierige en jonge onderzoekers.
 
Hoe kom je in de wetenschapsklas?
De toelating is hetzelfde als voor het tweetalig gymnasium of atheneum. Je mag gymnasium doen als je minimaal een havo-vwo-advies hebt van de basisschool. Dit geldt ook voor de atheneumklas. De leerlingen die starten in de atheneumklas kunnen in het 2e leerjaar nog gymnasium gaan doen. Je krijgt een intake-gesprek waarin je motivatie voor het volgen van deze opleiding wordt beoordeeld. 
 
Meer informatie
Meer informatie kun je krijgen bij mevr. M. Wagemakers, coördinator van de wetenschapsklas. Zij is te bereiken via mail (info@rsgrijks.nl).
 
Downloads
Een folder van de wetenschapsklas is te vinden bij de downloads.