RSG ‘t Rijks: een school met ambitie. Een school met respect. Een school waar toekomst en ontwikkeling de ruimte krijgen. Oftewel: een school vol verhalen! Elke maand delen we een verhaal vanuit onze school.
Een mooie mijlpaal voor het Technasium van ‘t Rijks: we bestaan 10 jaar. Wat begon met één technieklokaal, twee computers en twintig leerlingen in een klas, is inmiddels uitgegroeid naar een Technasium waar vele leerlingen onderzoeken, ontwerpen en leren werken met 3D-printers en lasersnijders. Vandaar daarom vandaag een interview met Koen Vos (29). Als technisch onderwijs assistent is hij bijna dagelijks in het Technasium te vinden en zit hij vol verhalen over deze inspirerende werkplek.
Een enkele student is nog druk bezig met de afronding van een project als we Koen treffen in het Technasium, de ruimte waar hij het meeste van zijn tijd op ‘t Rijks doorbrengt. “Het is nu lekker rustig hier, maar als de studenten hier les hebben dan is het wel anders”, zegt Koen lachend. Als technisch onderwijs assistent is hij verantwoordelijk voor het beheer, onderhoud en de veiligheid in de werkplaats. Hebben leerlingen ondersteuning nodig, dan steekt hij zijn handen uit de mouwen.
Zijn grootste motivatie? “De verwondering voor bètatechniek. Als ik hier een lampje aanzet, dan wil ik weten waarom het lampje brandt. Ik ben nieuwsgierig naar het verhaal erachter. Uiteraard is het doel van ons Technasium om meer leerlingen voor een bètatechnische richting te laten kiezen, maar voor mij is het nog veel meer dan dat: bezig zijn met techniek is een passie.” Een passie voor techniek die hij niet alleen op ‘t Rijks nastreeft, maar zo even goed in zijn vrije tijd. Is iemand in zijn netwerk op zoek naar de verwerking van een grafisch ontwerp, dan is Koen de aangewezen persoon om te benaderen. “In mijn vrije tijd knutsel ik hier regelmatig zelf wat in elkaar, zo blijf ik lekker bezig.”
Het is nu bijna negen jaar geleden dat Koen zijn eerste stappen in het Technasium zet. In de loop der jaren heeft hij er dan ook veel zien veranderen. Positief veranderen. “Hoewel je als school altijd wat achterloopt op het bedrijfsleven, proberen we onze leerlingen wel kennis te laten maken met nieuwe technieken. Wie had er acht jaar geleden gedacht dat ik nu bijna dagelijks achter een lasersnijder aan het graveren ben?”
Buiten dat blijft Koen zich fascineren hoe leerlingen zich in hun schoolperiode op ‘t Rijks ontwikkelen. “Het is prachtig om te zien hoe een leerling hier in de brugklas binnenkomt. Ze te zien stoeien met het zagen van hun eerste plankje. Terwijl even verderop een vwo-6 leerling een plank door de lasersnijder haalt met een kaarsrechte vorm als resultaat. Een paar jaar later zijn ze zelf die ervaren leerling, dat is mooi om te zien.”
Op het Technasium beleeft Koen de mooiste momenten niet alleen tijdens de lessen ‘onderzoeken en ontwerpen’ maar juist buiten de lestijden om. “Ook dan komen leerlingen naar het Technasium en vragen leerlingen echt specifiek om mijn hulp. Of we samen naar een opdracht willen kijken. Op de woensdagmiddagen bijvoorbeeld organiseer ik af en toe een workshop voor zo’n vijf leerlingen die voor het eerst met de lasersnijder gaan werken. Ik leg ze uit wat ze beter wel en niet kunnen doen. Je ziet dat deze leerlingen zo leergierig zijn.” Voorlopig zit Koen nog prima op zijn plek binnen het Technasium. “Elk jaar is anders, elk nieuw project is anders, ik hoop dat in de toekomst zelfs meer uren mag gaan werken.”
Om het tienjarig bestaan niet zomaar voorbij te laten organiseren de docenten en leerlingen van het Technasium een Makeathon, oftewel: een 24 uur durige ontwerpwedstrijd voor zo’n 100 leerlingen van het Technasium. Leerlingen werken, eten, ontspannen en slapen op school. Dat is weer eens iets anders!
(Vanwege de maatregelen omtrent het Coronavirus gaat de Makeathon nu niet door maar wordt deze verplaatst)