Hoe ga je om met vriendschap en liefde? Hoe zorg je voor een goede mentale en fysieke gezondheid? Hoe ga je om met geld? Het zijn veelbesproken thema’s op het schoolplein, maar in de klas wordt er nauwelijks tot geen aandacht aan besteed. Terwijl er met komst van de crisis juist behoefte om dit onderwerpen bespreekbaar te maken. Daarom introduceert ‘t Rijks vanaf volgend schooljaar het nieuwe vak burgerschap in de mavo 2 en 3 klassen.
“De pandemie heeft op allerlei manieren effect op onze leerlingen. Op de achterstand die zij opbouwen in hun reken- en taalvaardigheden, maar net zo goed op de sociale vaardigheden die achterblijven. Van meningsvorming tot de houding die zij hebben ten aanzien van andere mensen. Het heeft ons als docenten sterk doen nadenken wat we hieraan kunnen doen”, legt Rob Aarts, docent geschiedenis en maatschappijleer, uit.
Praten over onderwerpen die raken
Mbo burgerschap lijkt sterk op maatschappijleer, maar maatschappijleer focust zich meer op het politieke landschap. Langzaamaan ontstaat het idee om één uur in de week burgerschap naar de tweede en derde mavo-klas te brengen. “Een les waarin we praten over actuele onderwerpen. We gaan leerlingen niet vertellen hoe ze zich moeten gedragen of wat nu een goede burger is. We vinden het juist belangrijk om leerlingen te triggeren om na te denken hoe zij zelf iets kunnen bijdragen aan onze maatschappij.”
“Zo waren er een aantal leerlingen die graag iets met de regenboogvlag op het schoolplein wilde doen. We hebben de vlag gehesen, maar op zo’n moment missen we wel een ingeroosterd uur om hierover met elkaar het gesprek aan te gaan. Want ook hier op ‘t Rijks lopen er leerlingen rond die twijfels hebben over hun geaardheid.”
Afspiegeling van de maatschappij
Als betrokken docent is Rob zich ervan bewust dat het belangrijk is om te praten over onderwerpen die raken: “Dat kan soms best een beetje pijn doen of héél dichtbij komen. Zo bespreken we ook thema’s als het aangeven van seksuele grenzen. Door dit soort onderwerpen in een veilige omgeving bespreekbaar te maken, willen we leerlingen een juiste afspiegeling van de maatschappij geven. Veel leerlingen hebben thuis niet die basis en daarom vinden we het belangrijk om daar in de les bij stil te staan.”
Het vak burgerschap voor de 2e en 3e jaars mavo klassen is een pilot van twee jaar. Na twee jaar wordt de lessenreeks ondergebracht bij de vakken in het reguliere programma, zodat elke vakdocent aan de slag gaat met een stukje burgerschapsvorming vanuit zijn of haar expertise. “Dit biedt eindelijk de kans om gastsprekers naar onze school te brengen. In de klas gaan we het hebben over thema’s als: de sociale samenleving, vriendschap en liefde, vitaal burgerschap, digitaal burgerschap en economisch burgerschap. Met een specialistisch team van docenten gaan we in samenwerking met leerlingen een lessenreeks ontwikkelen.” Wie weet krijgen leerlingen na de zomer dus wel een lesje van de wijkagent!