Vloeiend schakelen tussen PO en VO – LPS en ’t Rijks werken samen aan leren voor de toekomst.
Leraren primair en voortgezet onderwijs werken samen
De Lowys Porquinstichting (LPS) en RSG ’t Rijks uit Bergen op Zoom slaan de handen ineen. Leerkrachten gaan de komende twee jaar samen aan de slag om een programma te ontwerpen dat bijdraagt aan een vloeiende overgang tussen primair en voortgezet onderwijs. Zij werken aan onderwijs dat alle leerlingen stimuleert in de ontwikkeling van vaardigheden die hen bovendien verder brengt in de toekomst. Het programma richt zich niet op een specifieke doelgroep, maar moet voor iedere leerling van betekenis zijn. Daarin onderscheidt het zich van andere initiatieven zoals bijvoorbeeld de 10-14 scholen. De samenwerking is op maandag 27 augustus j.l. bekrachtigd door het ondertekenen van een intentieverklaring tussen beide partijen.
Onderwijs voor elke leerling in groep 7-8 en leerjaar 1-2
Een vloeiende schakel is voor ieder kind van belang. LPS en ’t Rijks kiezen niet voor de inrichting van een nieuw schooltype zoals de ’10-14 scholen’. Dergelijke scholen bewijzen vooral hun waarde voor specifieke groepen leerlingen. Leerlingen die na een aantal jaren toch weer een plek moeten vinden in de reguliere systemen van ons onderwijs. Binnen het schakelprogramma ontwerpen leraren samen onderwijs dat op termijn kan worden toegepast in elke school, in elke klas, ongeacht het schooltype. We laten ons niet belemmeren door een vast systeem, maar maken juist gebruik van flexibele mogelijkheden om passend onderwijs te bieden. Twee jaar lang werken leraren met heterogene groepen leerlingen aan intensieve leerervaringen op het gebied van ondernemerschap, zelfstandigheid, een kritische en onderzoekende houding. Via deze procesgerichte aanpak bedienen we leerlingen in hun uiteenlopende sociaal emotionele én in hun cognitieve behoeften.
Gelijke kansen voor gelijke talenten
De ontwikkeling van kinderen verloopt niet volgens standaarden. Leren is geen lineair proces. In het Nederlandse onderwijssysteem nemen we kinderen echter de maat en daarmee plaatsen we hen nog altijd in een hokje. We kunnen dat niet zomaar veranderen, omdat het bij Wet zo is geregeld. Wat we wel kunnen beïnvloeden en willen verbeteren is dat wijzelf alert zijn op de ontwikkeling van kinderen. LPS en ’t Rijks streven met het programma naar gelijke kansen voor leerlingen met (on)gelijke talenten. Niet elk kind heeft evenveel talenten. Maar ook niet elk talent krijgt evenveel kansen. Leerkrachten kunnen daarin het verschil maken. De scholen van LPS en ’t Rijks beschikken over uiteenlopende mogelijkheden om kinderen uit te dagen in hun ontwikkeling. Waar we beter in willen worden is het gezamenlijk aansluiten bij de talenten van kinderen en uitgaan van dat wat ze echt kunnen. Wij hebben het vertrouwen dat onze leraren veel expertise in huis hebben om een context te creëren die kinderen in staat stelt hun competenties te ontwikkelen.