Een bomvolle aula, maar liefst tweehonderd belangstellenden. Zo zag ‘t Rijks er afgelopen donderdagavond uit. Die avond organiseerde onze school in samenwerking met Tilburg University, Fontys Hogescholen, Curio, KSE Etten-Leur, Jan Tinbergen College en OMO Scholengroep een speciale voorlichtingsavond voor zij-instromers in het onderwijs. Dat er zóveel animo zou zijn, nota bene op de dag van onderwijsstakingen, hadden we enkel durven hopen.
Van bedrijfskunde naar onderwijs
Marina Croughs is het perfecte voorbeeld om deze avond aan elkaar te praten. Ze studeerde bedrijfskunde en na haar afstuderen zag ze de ene na de andere medestudent in een grote leaseauto rondrijden. Toch voelde ze zelf aan alles dat dat, werken bij zo’n groot bedrijf, niet haar pad was. Marina: “Op een dag kwam ik thuis met het nieuws dat ik een sollicitatiegesprek gepland had staan. In het onderwijs. Mijn vader keek me gek aan. Het docentschap was helemaal geen vanzelfsprekendheid in onze familie. Maar ik voelde aan alles dat dat was wat ik graag wilde.”
Inmiddels is Marina alweer een aantal jaren conrector op ‘t Rijks. Naar alle tevredenheid; dit is het vak waar ze blij van wordt. En daar lijken tijdens de voorlichtingsavond meer mensen oren naar te hebben. Iris Rensen van Fontys Hogescholen probeert deze avond te verduidelijken wat het vak van docent precies inhoudt. Iris: “Wat ik vaak zie als mensen starten met een lerarenopleiding, is dat ze een passie hebben voor het vak waarin ze les gaan geven. Maar je moet niet vergeten dat je te maken hebt met een grote groep leerlingen. Het pedagogische deel is misschien nog wel belangrijker dan jouw kennis en passie van een bepaald vak.”
Vwo-6 leerling Maud Dartée (18) probeert het publiek uit te leggen wat voor haar een goede docent is. Maud: “Ik heb daar de afgelopen dagen goed over nagedacht. Wat me opviel, is dat mijn favoriete docenten niet de vakken geven waar ik goed in ben. Het zijn de docenten die me het gevoel geven dat we samen aan mijn ontwikkeling werken. Dat ik meer ben dan een nummertje. De docenten die ik goed vind, kennen mij en staan voor mijn gevoel naast mij.”
Hybride docentschap: een combinatie van het bedrijfsleven en het onderwijs
Vanaf 2020 wil de projectgroep meer de focus leggen op het zogenoemde hybride docentschap. Oftewel: de lijn tussen het bedrijfsleven en het onderwijs moet dunner worden. Op ‘t Rijks wordt er bijvoorbeeld bij het Technasium al gewerkt met coaches vanuit Sabic. Maar ook een parttime baan in het onderwijs gecombineerd met een parttime baan in het bedrijfsleven wordt door de school omarmd. Juist alle kennis en ervaring die een docent buiten de school opdoet, is weer waardevol om door te geven voor de klas.
Zij-instromen in het onderwijs: hoe te starten?
Tijdens de voorlichtingsavond wordt ingezoomd op de mogelijkheden die er zijn om als zij-instromer in het onderwijs te geraken. Zo kan men kennismaken met het onderwijs door middel van een snuffelstage, wat eigenlijk niet meer is dan een meeloopdag met een docent. Mocht dat goed bevallen, is er daarna een vervolgtraject waarbij men 10 keer een dag meeloopt, 5 workshops volgt en vervolgens een eindgesprek heeft. En natuurlijk kan er gestart worden met een (deeltijd)opleiding tot leraar, zowel op hbo- als wo-niveau, eventueel met vrijstellingen van vakken.
Voor meer informatie over mogelijkheden rondom zij-instromen in het onderwijs, mag u altijd contact leggen met ‘t Rijks.